Sucul de prune este recunoscut de regulă pentru efectele benefice în cazul unor probleme digestive, iar din bătrâni se spune că este acesta combate constipația.
Cu toate acestea, beneficiile sucului de prune asupra sănătății sunt mult mai multe. De exemplu, specialiștii susțin că ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, menține oasele puternice, protejează ficatul curățându-l de toxine și poate reduce stresul oxidativ în organism micșorând inflamațiile existente. De asemenea, sunt studii care arată că sucul de prune crește sensibilitatea la insulină.
Sucul de prune conține antioxidanți unici care au rolul de a îmbunătăți starea de sănătatea. În plus, fiind bogat în fibre este clar că are efecte vizibile asupra sistemului digestiv. De asemenea, este ideal pentru doamnele care vor să slăbească.
Sunt studii care susțin că acest suc ar avea beneficii în ameliorarea simptomelor gripale sau în diminuarea stărilor de anxietate. De asemenea, fiind bogat în antioxidanți contribuie la prevenirea instalării osteoporozei, a diabetului zaharat și a obezității. Contribuie la buna coagulare a sângelui și poate crește puterea de rezistență a organismului, potrivit doctorulzilei.ro.
CITEȘTE ȘI: Prunele uscate, soluţia pentru tranzitul intestinal. Bonus: sunt pline de vitamine şi minerale
Prunele au efecte anti-hiperglicemie și ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge și a trigliceridelor în organism. Mai mult, sunt studii care susțin că flavonoidele prezente în prune au efecte protectoare împotriva rezistenței la insulină și duce la creșterea sensibilității la insulină în organism.
Se pare că un consum de suc de prune sau a prunelor uscate duce la menținerea oaselor sănătoase. Flavonoidele prezente în prune ajută la prevenirea deteriorării țesuturilor osoase și la prevenirea bolilor precum osteoporoza care face ravagii în rândul femeilor care au intrat la menopauză.
Prunele sunt bogate în vitamina A iar acesta este ideală pentru reducerea stresului oxidativ la nivelul retinei. Sunt și studii care spun că ar putea încetini procesul de instalarea al cataractei.
Se pare că prunele au rolul de a regla nivelul colesterolului în corp și în consecință scade riscul de accident vascular cerebral.
Sunt studii care susțin că antioxidanții din prune uscate de exemplu, pot contribui la prevenirea dar și la încetinirea progresiei multor boli coronariene.
Acest lucru este explicat prin faptul că prunele sunt bogate în vitamina B6, vitamina responsabilă de funcționarea în parametrii normali a sistemului nervos. De asemenea, conțin un aminoacid care are rolul de a produce serotonină, hormon care are rolul de a îmbunătăți calitatea somnului, ameliorează stările depresive.
CITEȘTE ȘI: Oricine poate prepara acasă gomboţi cu prune delicioşi. Un maestru în arta culinară dezvăluie reţeta
Cercetările au arătat că sucul de prune poate opri creșterea riscului pentru apariția cancerului de colon.
Antioxidanții puternici din prune pot contribui la combaterea daunelor oxidative ce duc la apariția afecțiunilor hepatice. Sunt studii care arată că există o relație directă între consumul de suc de prune și detoxifierea sau menținerea stării de sănătate a ficatului.